Praktijk voor Fysieke en Psychische aandoeningen en Life Coach

Graag wil ik een duidelijk verschil maken tussen aandoeningen/ziekten en/of klachten.

Een aandoening of ziekte heeft een oorzakelijk verband.  Een klacht is totaal iets anders en is veel moeilijker te verklaren maar kan zeker zo hinderlijk zijn. Men kan pijn hebben tijdens beweging maar geen oorzaak vinden. Foto’s en onderzoeken wijzen niets uit terwijl de pijn duidelijk aanwezig is. Men spreekt dan van een ‘onverklaarbare klacht’.

Verschijnselen van klachten

Onverklaarbare lichamelijke klachten zijn heuse klachten! Het gaat om lichamelijke problemen die je leven op zijn kop kunnen zetten. Veel voorkomende en onverklaarbare klachten kunnen zijn:

Chronische hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn, pijn op de borst, chronische vermoeidheid, buikklachten, maag-en darmklachten, duizeligheid en hartkloppingen. Het kan ook gaan om klachten die horen bij een onverklaarbare lichamelijke aandoening, maar die ernstiger zijn of langer duren dan artsen verwachten.

Dit wil echter niet zeggen dat er niets aan te doen is, vaak is het zo dat na een paar behandelingen een verbetering optreed en de weg naar herstel is ingezet.

Stress – Burn-out 

Stress hebben wij dagelijks mee te maken. Met stress is niets aan de hand zolang wij er ons goed bij voelen. Stress is zelfs gezond! Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren. Onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer wij dit niet afwisselen met ontspanning en herstel. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende kunnen herstellen. Het gevolg is dan lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer wij uit balans raken en onze kracht en vaardigheden verliezen, hoe meer signalen van stress wij afgeven.

Meestal signaleren we zelf nauwelijks veranderingen in ons gedrag. Wanneer anderen ons attenderen op ons gedrag wordt het weggewimpeld als onzin of met het excuus dat het even tegenzit. Stress is in het algemeen nog wel redelijk snel op te lossen, een Burn-Out zit veel dieper geworteld en is vele malen destructiever dan stress.

Psychische Burn-Out symptomen.

Concentratieverlies, besluiteloosheid, angst- en paniekklachten, geheugenproblemen en gevoelens van paniek. Snel kwaad worden en jezelf ergeren, gevoel van achteloosheid en een opgejaagd gevoel. Neerslachtig, sneller agressief, wantrouwen, nergens zin in, gevoelens van onzekerheid en een neiging tot verslaving.

Lichamelijke Burn-Out symptomen.

Constante moeheid, slapeloosheid en gevoel van uitputting. Pijn in de spieren, nek- en schouders, spanning op de buikstreek, energieloze stem, hoge ademhaling. Dit alles vaak met vergeetachtigheid, geen of weinig zin in seks, snel moe of grieperig, darmproblemen en een hoge hartslag en bloeddruk.

Over het algemeen kan worden gesteld dat volgens mijn behandelingen vrij snelle resultaten kunnen worden behaald. Mede afhankelijk van de blootstelling aan de omgeving van waaruit deze klachten zijn ontstaan. Het samen ontdekken waar de problemen zitten en deze inzichtelijk maken vormt de basis van de oplossing en maakt de kans op herhaling nihil.